Renginiai

Jaunojo tyrinėtojo dienos 2022

Jaunojo tyrinėtojo dienos 2022

Rugsėjo mėnesį jau šeštą sezoną vyko Jaunojo tyrinėtojo dienos. Šiomis dienomis visi 1–7 klasių  mokiniai dalyvavo tyrinėjimo veiklose Energetikos ir Technikos muziejuje, VDU botanikos sode, Papartynės atodangoje, Šaltiškių karjere, Trakų istorijos muziejuje, Kernavės muziejuje, Šiaulių fotografijos muziejuje, miesto parke.

Energetikos ir Technikos muziejuje lankęsi 2a klasės mokinukai gamino elementą, generuojantį elektros energiją, galinčią įžiebti šviesą, o 4a kl. mokiniai konstravo pirmojo pasaulyje elementariojo elektros variklio modelį. 3a klasės mokiniai dalyvavo edukacijoje „Faradėjaus judesys“. Jos metu  supažino su įvairiausiais varikliais, patys gamino paprasčiausią elektros variklį ir jį išbandė. Darbas buvo ne iš lengvųjų, bet kiek buvo džiaugsmo, kai vielutė pradėjo suktis ant elemento! Ekskursijos po muziejų metu interaktyviose erdvėse išbandė rankų bateriją, išgirdo elektromagnetinius garsus, stebėjo vandens paraboles, išmėgino šviesos muziką, krumpliaračių sieną, sukūrė spalvotus šešėlius, stebėjo kaleidoskopą. Vaikus labai sužavėjo veidrodžių kambarys, kuris spalvas keičia nuo vaikų balso garso ir tembro. 2b klasės mokiniai dalyvavo edukacijoje „Diena elektrinėje“. Jos metus susipažino su seniausia Vilniaus elektrine, kuri šiuo metu tarnauja kaip edukacinis objektas. Aiškinosi, kaip gaminama elektra. Lankėsi garo katile, spėliojo, ar pavyktų įlįsti pro mažą angą išvalyti kito katilo. Taip pat sužinojo apie Kruonio hidroelektrinę bei Ignalinos atominę elektrinę. Interaktyvioje erdvėje vaikai išbandė rankų bateriją, išgirdo elektromagnetinius garsus, stebėjo vandens paraboles, išbandė stroboskopą, išmėgino šviesos medį, krumpliaračių sieną, sukūrė spalvotus šešėlius, stebėjo kaleidoskopą. 5a ir 5c mokiniai dalyvaudami edukacinėje programoje „Kaip Tomui įsižiebė lemputė“, sužinojo lemputės atsiradimo istoriją ir net patys įžiebė tamsoje šviesą!

Šiaulių fotografijos muziejuje 6a, 7a,  7b ir 7c klasių mokiniai susipažino su fotografijos subtilybėmis, išbandė mažai kam žinomą fotografavimo būdą – fotografavimą be fotoaparato: raudonų šviesų apšviestame kambaryje gamino fotogramas, ryškino jas merkdami į specialius tirpalus ir sukūrė labai meniškas ir įdomias nuotraukas. Ši veikla mokiniams buvo labai įdomi ir naudinga, o įgyta patirtis bus pritaikyta fizikos pamokose.

3b ir 4c klasių mokiniai dalyvavo Kernavės archeologinės vietovės muziejaus edukacinėje programoje „Kaip žmonės senovėje gyveno“. Pasakojimo, bandymų ir žaidimų pagalba keliavo į tolimą Kernavės praeitį. Sužinojo kaip žmonės gyveno gamtos prieglobstyje, ką jie rankiojo ir kaip medžiojo. „Pagyveno“ priešistorės palapinėje, atrado, iš ko buvo gaminami įrankiai, apranga ir statomi būstai. Taip pat užlipo ant piliakalnių, aplankė medinę senovinę gyvenvietę.

5b klasės mokiniai dalyvavo edukacinėse programose Trakų pilyje. Čia aiškinosi, kokie anksčiau buvo karybos ypatumai, ginklai, šarvai, matavosi šarvus, išbandė ginklus, tyrinėjo pilies požemius, netgi rado paslėptą lobį.

2c, 4b klasės mokiniai lankėsi Kauno VDU botanikos sode, tyrinėjo augalų įvairovę, sužinojo, kaip augalų pavadinimai įsiliejo į mūsų ir kitų kraštų tautosaką, kuo rytuose ypatingos chrizantemos bei kokiomis sąlygomis botanikos sode auga lepiausi  šiltųjų kraštų augalai.  Klimato kaitos muziejuje susipažino su aplinkos taršos šaltiniais, bičių reikšme bioįvairovei, o taip pat galimybėmis ir būdais apsaugoti mūsų planetą

 

6b klasės mokiniai dalyvavo edukacinėje programoje maršrutu Papilė–Šaltiškiai–Papartynė. Šeštokai aplankė Jurakalnio pažintinį taką, apžvalgos bokštą, Ventos upės slėnį, Šaltiškių karjerą, ieškojo  fosilijų Papartynės atodangoje. Rastas fosilijas – iš tų laikų, kuomet gyveno dinozaurai – šeštokai galėjo pasiimti su savimi.

 

Pirmųjų klasių mokiniai jaunojo tyrinėtojo dieną susitiko su ornitologu Gediminu Petkumi. Pirmiausia pirmokai klausėsi įdomios paskaitos apie paukščius, o vėliau vyko į miesto parką, kur turėjo galimybę tapti tikrais tyrinėtojais, stebėjo paukščius, klausėsi ornitologo pasakojimo ir žaidė mokomuosius žaidimus

.

O aštuntų klasių mokinių spalio ir lapkričio mėnesiais laukia išvykos į Kauno hidroelektrinę.

 

___________________________

Dalia Gudienė Įrašo autorius:
Dalia Gudienė
Logopedė




Ankstesni įrašai


Panevėžio miesto gimtadienio šventės metu Šaltiniečių bendruomenė organizavo saugaus eismo dirbtuvėles „Būk saugus ir matomas su šaltiniečiais“.

Rugsėjo 10 dieną šaltiniečiai dalyvavo šventinėje miesto gimtadienio eisenoje.

Rugsėjo 1-ąją progimnazijos kieme vyko žaisminga Mokslo ir žinių dienos šventė.

Birželio 22 dieną progimnazijos baigimo pažymėjimai iškilmingai įteikti IX laidos aštuntokams.

Sporto šventė-orientacinis žygis šiemet ir vėl sukvietė visus šaltiniečius!