Aktualijos

Mokytojų stažuotė Estijoje

Kovo 4–8 d. direktoriaus pavaduotoja, specialioji pedagogė Džiuginta Kropienė ir lietuvių kalbos mokytoja Jolanta Švėgždienė viešėjo Estijoje, kur dalyvavo projekto „Tūkstantmečio mokyklos I“ komandiruotėje-stažuotėje „STEAM ugdymas Estijos švietime“. Stažuotės metu aplankyta keletas Talino ir Tartu miesto mokyklų.

Pirmiausia Talino 21-oji mokykla. Būdama viena didžiausių Talino ir Estijos mokyklų (joje mokosi beveik 1400 mokinių ir dirba daugiau nei 80 mokytojų), ji nuolat patenka į geriausių Estijos vidurinių mokyklų dešimtuką. Direktorius, pristatydamas mokyklos vertybes ir  ugdymą, sakė, jog kiekvienas šios mokyklos mokinys žino, kad mokymasis negali būti lengvas, nes jis reikalauja didelių pastangų. Taip pat aplankyta Tallinn Pääsküla Kool. Tai pagrindinė mokykla, įgyvendinanti daugybę projektų: „Ekosmokyklos“, „Mokyklos judėjimas“, „Kiva“ (patyčių prevencijos ir mažinimo mokyklose programa). Mokyklos šūkis: „Švaru ne ten, kur kažkas išvalo, o ten, kur niekas nešiukšlina". Taip pat pabuvota Tartu Mart Reiniku mokykloje, kurią sudaro atskiruose pastatuose įsikūrę du skyriai: 1–4 kl. ir 5–9 kl. Šioje ugdymo įstaigoje nuo 5 kl. galima pasirinkti gamtos mokslų kryptį. Mokykla įsitraukusi į Tartu universiteto projektą, skatinantį visus aktyviai judėti. Pagrindinis mokyklos tikslas – ugdyti mokinių loginio mąstymo įgūdžius ir gebėjimą rasti įvairių užduočių sprendimus. Šios mokyklos mokinių PISA tyrimo rezultatai lenkia Estijos vidurkį.

Be Estijos mokyklų lankytasi ir su jomis glaudžiai bendradarbiaujančiuose muziejuose, kurie siūlo įvairias STEAM pamokas pagal ugdymo programas. Tai Talino sveikatos muziejus ir didžiausias mokslo centras Baltijos šalyse – Tartu mieste įsikūręs AHHAA, kuriame įdomiai ir patraukliai supažindinama su fizikos dėsniais, chemijos įdomybėmis ir kitais mokslo objektais. Mokytis STEAM dalykų šiuose muziejuose kviečiami ir Lietuvos mokiniai.

Stažuotės dalyviai susitiko su Tartu savivaldybės atstovais miesto Rotušėje. Susitikimo metu Tartu vicemeras pristatė Estijos švietimo sistemą, papasakojo, kaip gyvuoja Tartu švietimas, džiaugėsi sėkminga ukrainiečių integracija. Kelis kartus politikas pakartojo mintį, kad švietimo sėkmė statoma ant pasitikėjimo ir bendradarbiavimo pamato.

Panevėžio miesto švietimo darbuotojų stažuotę užbaigė programos ir patirčių aptarimas su švietimo ekspertais Sirje ir Georg Aher, lydėjusiais svečius iš Lietuvos visos kelionės metu.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos #NextGenerationEU lėšomis. „Tūkstantmečio mokyklų“ programą įgyvendina Europos socialinio fondo agentūra.




Ankstesni įrašai


Vakar Raseiniuose susitiko penkių Lietuvos Šaltinio vardo mokyklų direktorės ir paskelbė šaltiniečių jubiliejinių PASIMATYMŲ startą.

Mieli progimnazijos mokinių tėveliai, darbuotojai ir kiti švietimui neabejingi žmonės! Prašome Jūsų geranoriškai paremti progimnaziją 1,2 % savo pajamų mokesčio, sumokėto 2023 metais.

DĖMESIO! Nuo 2024 m. kovo 1 d. prasideda mokinių priėmimas į miesto mokyklų 1-ąsias ir 5-ąsias klases.

Progimnazijos mokytojų komanda vasario 18–23 dienomis  dalyvavo Erasmus+ projekto mokymuose Dalamane, Turkijoje.

Rugsėjo 21–26 dienomis progimnazijoje vyko STEAM projektų dienos.