Aktualijos

Ar spartūs žingsniai švarios ateities link?

Ar žinojote, kad ekologijos populiarėjimo priežastis – visuomenės susidomėjimas aplinkos apsaugos problemomis, suvokiant, koks glaudus ryšys sieja žmogų ir jo aplinką? Tad kodėl būtina žengti tvirtus žingsnius švaresnės aplinkos link jau dabar? Kodėl tai rūpi jaunimui visose Europos šalyse?

Pramonės pažanga, neatsakingas vartojimas, naujausių išmaniųjų technologijų taikymas XXI amžiuje tapo viena didžiausių žmoniją užklupusių katastrofų. Viso to rezultatas per ne lyg didelis gamtos užterštumas. Europos Sąjunga siekia darnumo, tvarumo, atsakingo vartojimo, kuris jau tapo nevaldomas. Įkandin viso to prisidėjo ir Covid-19 pandemija bei jos metu pasikeitęs žmonijos požiūris į tvarumą, vartojimą, poreikį.

Lietuvos mokslo ryšių biuras Briuselyje pažymi, jog pagal naujus planus visos ES rinkoje esančios plastikinės pakuotės iki 2030 m. taps perdirbamos, bus mažinamas vienkartinių plastikų naudojimas ir ribojamas tyčinis mikroplastikų naudojimas. Pirmasis Komisijos pirmininko pavaduotojas F. Timmermansas teigia, jog „jei nepakeisime plastikų gamybos ir naudojimo būdų, 2050 metais vandenynuose bus daugiau plastikų nei žuvų. Nebegalime leisti plastikams patekti į mūsų vandenį, maistą ir organizmus. Vienintelis ilgalaikis plastiko atliekų mažinimo būdas – daugiau jų perdirbti ir pakartotinai naudoti“. Šio uždavinio privalo imtis visos Europos Sąjungos piliečiai, organizacijos bei verslo atstovai.

Bendras tarptautinis Erasmus+ projektas “Mūsų gamta - mūsų ateitis“ („Our Nature is Our Future“), Panevėžio „Šaltinio“ progimnazijos mokinių ir mokytojų kartu su partneriais iš Italijos, Turkijos, Ispanijos bei Rumunijos skirtas 13-17 amžiaus mokiniams. Pagrindinė projekto idėja ir tikslas prisidėti prie gamtos taršos mažinimo įtraukiant Z kartos vaikus ir sutelkti jų dėmesį, jog būtent ši karta yra atsakinga už švarios, tvarios ir saugios gamtos išsaugojimą.

Pimaisiais projekto vykdymo metais visi projekto partneriai analizavo realias užterštumo ir jo prevencijos situacijas, mokėsi tvarumo atlikdami praktines veiklas, rašė straipsnius anglų kalba kaip sumažinti gamtos užterštumą, gamino maišelius iš antrinių žaliavų, prikėlė daiktus antram gyvenimui, kūrė projekto logotipus ir plakatus, pristatymus apie savo šalį ir miestą. Tikimasi, kad Panevėžio „Šaltinio“ progimnazija kartu su partneriais prisidės prie sėkmingo strategijos Europa 2030 įgyvendinimo, plėtros bei gerosios patirties dalijimosi tarptautiniu lygmeniu.

___________________________

Rūta Vainauskaitė Įrašo autorius:
Rūta Vainauskaitė
Direktoriaus pavaduotoja ugdymui




Ankstesni įrašai


„Geltonoji banga“ Panevėžio „Šaltinio“ progimnazijoje!
Šaltiniečiai palaiko Lietuvos atstovus Eurovizijoje!

Dainą „Laiškas mamai“ atlieka Panevėžio „Šaltinio“ progimnazijos muzikos būrelio „Do“ mergaitės: Patricija, Almantė, Santa, Aistė, Rusnė, Sofija. Vadovė – muzikos mokytoja Lina Skyrienė. 

https://youtu.be/Qa6Z8CJ0nX4

Nuo balandžio 26 dienos testuoti pradinių klasių mokiniai mokosi mokykloje.

Progimnazijos bendruomenė kviečia pasidžiaugti 1–8 klasių mokinių kūrybiniais darbais leidinyje „Idėjų laboratorija“.

https://www.storyjumper.com/book/read/104603136/6078377516e52

Panevėžio miesto savivaldybei pritarus, progimnazija ruošiasi atnaujinti kontaktinį ugdymą pradinėse klasėse.