Renginiai

Jaunojo tyrinėtojo diena 2019

Jau trečią rudenį progimnazijoje vyko renginiai „Jaunojo tyrinėtojo diena“. Šį kartą įdomios tyrinėjimų veiklos tęsėsi visa savaitę – nuo rugsėjo 9 iki 13 dienos.

Mažiausieji, pirmokai, tyrinėjo druskos savybes mokykloje įsikūrusioje Giliuko laboratorijoje, sužinojo, kokios rūšies būna druska, pagal kokius požymius ją galima atpažinti, atliko eksperimentus ir net pasidarė sau dovanėlę – spalvotos druskos buteliuką. Vaikams šie tyrinėjimai labai patiko! Pamokėlę „Druskos istorija“ vedė Giliuko akademijos edukatorės ir klasių mokytojos Gintarė, Aušra, Lina.

2a ir 2b klasių mokinukai vyko į Kauną.  Kauno Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sodo NSO laboratorijoje gamino kvepiančią druską, tyrė šarminius ir rūgštinius tirpalus, sodo oranžerijoje grožėjosi šiltųjų kraštų augalais. Naujų patirčių įgijo „Curiocity“ edukacinių pramogų centre, kur dalyvavo programoje „Eksperimentuodami mokomės“, susipažino su skirtingų profesijų atstovų veiklomis. Mokiniams dalyvauti veiklose padėjo mokytojos Snaigė ir Vida.

Trečiokai ir dalis ketvirtokų (4a, 4b klasės) šį kartą vyko į Kauno VII fortą. Čia laboratorijoje atliko bandymus tema „Fotosintezė augaluose“, išsiaiškino, kaip vyksta fotosintezės procesas, kokios tam būtinos sąlygos, pro mikroskopą stebėjo įvairių lapų sudėtį, iš špinatų išskyrė chlorofilą, atliko bandymą, kurio metu stebėjo kaip susidaro ir kyla deguonies burbuliukai. Veikla buvo labai įdomi ir prasminga. Ketvirtokai dalyvaudami užsiėmime „IQ iššūkis“ sprendė matematinius galvosūkius, dėliojo  matematines dėliones. O trečiokai, keliaudami nuo vienos užuominos prie kitos, su nekantrumu ieškojo paslėpto lobio. Teko kopti į kalvą, užlipti į bokštelį, ieškoti užuominų obelų sode, eiti tamsiu tuneliu, dairytis po įvairias patalpas. Įveikus visas užduotis lobis buvo surastas! Vėliau laukė dar viena puiki staigmena – pramogų ir poilsio centre ,,Mega" jaunieji tyrinėtojai turėjo galimybę susipažinti su įvairiomis profesijomis, tapti  statybininkais, gydytojais, gaisrininkais, policininkais, magais, muzikantais, dainininkais, ūkininkais, virėjais, netgi kosmonautais. Viską buvo galima išbandyti ir paliesti. Ar gi tai ne kiekvieno smalsuolio svajonė?

2c ir 4c klasių mokiniai gamino robotus! Dalyvaudami edukacinėje programoje „Išradimas, pakeitęs gyvenimą – elektra. Kuriame robotus“ antrokai ir ketvirtokai ne tik susipažino su elektros atsiradimo istorija, bet ir mokydamiesi sujungti elektros grandinę pasigamino po robotuką. Vaikai buvo sužavėti programa ir išreiškė pageidavimą turėti daugiau tokių praktinių pamokų. Mokiniams padėjo jų mokytojos Jūratė ir Eimutė bei Giliuko Akademijos edukatorės.

Jaunaisiais tyrinėtojais tapo ir penktokai: 5c klasės mokiniai kartu su gamtos ir žmogaus mokytoja Gitana atliko bandymus su vandeniu. Mokiniai išsiaiškino, nuo ko priklauso vandens skonis, sužinojo, kad vandens forma priklauso nuo indo, į kurį jis supiltas, formos;  išsiaiškino, kad vanduo gali būti kietos, skystos ir dujinės būsenos, matavo ledo, karšto ir šalto vandens temperatūras bei atliko bandymą „Vaikštantis vanduo“. Veiklos jauniesiems tyrinėtojams labai patiko. 5a klasės mokiniai su mokytoja Ligita rašė laiškus naudodami slaptą rašalą, vėliau skaitė „slaptus laiškus“.  

 

5b, 6a ir 6b klasių mokiniai su klasių vadovėmis Ramūne, Reda ir Lina Kauno VII forto laboratorijoje dalyvaudami edukacinėje programoje „Kraujas – gyvybės tėkmė“  tyrinėjo arklio, alpakos, vištos ir žmogaus kraują, sprendė įvairias logines užduotis su įvairiomis dėlionėmis.

O vyriausieji mokiniai – septintokai ir aštuntokai – kartu su mokytoja Jurgita ir buvusiomis „Šaltinio“ progimnazijos mokinėmis „Minties“ gimnazijoje tyrinėjo savo ir klasės draugų burnos gleivinę. Septintokai ėmė tepinėlius nuo žandų, ten ieškodami atsidalijusių ląstelių ir bakterijų, kurias stebėjo per mikroskopus. Taip pat savo mėginius lygino su jau paruoštais burnos gleivinės mikropreparatais. Aštuntokams teko išsiaiškinti, kokia jų burnos terpė: ar atspari mikrobams, ar ne. Ragaudami duoną, obuolius, pomidorus, bananus, saldainius ir kramtomąją gumą, lygino, kaip keičiasi burnos pH.

Visiems mokiniams renginiai „Jaunojo tyrinėtojo diena“ paliko puikų įspūdį ir suteikė naujų naudingų patirčių. Organizatoriams smagu, kai dėkoja mokiniai ir jų tėveliai. Lauksime kitų metų Jaunojo tyrinėtojo dienos! 

 

 

 

 

 

 

___________________________

Dalia Gudienė Įrašo autorius:
Dalia Gudienė
Logopedė




Ankstesni įrašai


„Šaltinio“ progimnazijos bendruomenė rugsėjo 7 dieną dalyvavo šventinėje Panevėžio miesto 516-ojo gimtadienio eisenoje.

 

Saulėtą rugsėjo 2 dieną progimnazijoje vyko mokslo metų pradžios šventė „Mokslo ir žinių diena“.

Birželio 26 – liepos 3 dienomis progimnazijos atstovės dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Lietuvos ir Sakartvelo švietimo sistemų panašumai ir skirtumai. Bendradarbiavimo galimybės“.

Birželio 17–21 dienomis progimnazijos 1–4 klasių mokiniams buvo organizuota vaikų dienos stovykla „Draugaukime sportuodami 5“, kurią finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

Nuo kovo mėnesio mokytojai dalyvavo praktikumuose ir mokėsi vieni iš kitų.